TURKOVAC’ın özellikleri neler?

  • Home Page
  • News
  • TURKOVAC’ın özellikleri neler?
TURKOVAC’ın özellikleri neler?
11 Ocak 2022

TURKOVAC’ın özellikleri neler?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği yerli aşının adı ve çalışmalar hakkındaki son durum belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli Covid-19 aşısının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı. Erdoğan, yerli aşının Faz-3 çalışması için gönüllüye ilk doz uygulamasına canlı bağlantıyla katıldı. Yerli aşının adını ‘TURKOVAC’ olarak açıklayan Erdoğan “Son dönemece girdik, hayırlı olsun” dedi. Türkiye’de yürütülen 18 yerli aşı çalışması arasında en ileri aşamada olan TURKOVAC’ta Faz-3 çalışmasına 7 ayda geçildi. Faz-1 aşamasında 44, Faz-2’de ise 250 gönüllüye uygulanan aşının Faz-3 çalışması ise dün başladı. Peki TURKOVAC aşısı hangi özelliklere sahip, ne zaman üretilecek ve uygulanacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TURKOVAC aşısının yarından itibaren şehir hastanelerinde yaptırılabileceğini bildirdi.

TURKOVAC AŞISINA NASIL GÖNÜLLÜ OLUNUR?

Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız’a eklediği “Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol” butonu üzerinden bugüne kadar 846 bin 451 başvuru alındı. Belirlenen tıbbi kriterleri sağlayan aday gönüllü sayısı 40 bin 800 oldu.

YERLİ AŞI KİMLERE YAPILMAYACAK?

Faz-3 çalışması için gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Covid-19 geçirmemiş, PCR testi pozitif olmayan, daha önce Covid-19 aşısı yaptırmamış, ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi. Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyen kronik hastalıklardan “kelebek hastalığı” olarak da adlandırılan Sistemik veya Kutanöz Lupus Eritematozus, otoimmün hastalıklar, Romatoid Artrit, Guillain- Barre Sendromu, Sjögren Sendromu, Glomerülonefrit, Haşimato hastalığı, HIV ve dev hücreli arterit hastalıklarını taşıyanlar da çalışma dışında bırakıldı.

Loper Sağlık

Dealership Form

    image
    image
    Phone
    Messenger
    WhatsApp
    Messenger
    WhatsApp
    Phone